Saturday, December 3, 2016

Rest in Power Gazela Banks

Hajde da krecemo ispocetka, napravimo uvod, malo razradimo, i zatvorimo poglavlje o prvom i jedinom d.i.y. skate mestu u Beogradu.
Kada kazem jedinom d.i.y. mestu mislim na prostor promenjen i uredjen vizijom, rukama i snagom skejtera. Dakle prostor napravljen za voznju.
Sada vec davna 90-te, par lokalaca betoniralo je nekoliko  benkova ispod Mosta Burnside u Oregonu u Americi. Kroz godine to je postao najpoznatiji skatepark tog tipa, pa ga slede FDR u Filadelfiji, Washington Street u San Diegu, i ko zna koliko jos manjih ili kakvih vec parkova po zemaljskoj kugli.

Da bi prica bila romanticnija Beograd je svoje diy mesto nasao bash ispod mosta u samom centu grada, na najlepsoj mogucoj lokaciji na korak od reke. Udaljen od raznih pogleda kojekakvih uzorpatora i dokonih ljudi. Mesto je bilo raj za pecaroshe i skejtere .
Most je svecano otvoren 1970. godine uz prisustvo Josipa Broza a ispod mosta napravljeno je, nazovimo to odmoriste za shetace ili park, mesto za uzivanje .
Mozda se neki praistoriski skejter srpski vozio na gazeli josh davnih sedamdesetih ali iz pouzdanih izvora znam da su prvi put bilo kakvu gradnju tu izvrshili Vlada i Grisi, dva beogradska skejtera.
Betonirali su jednu stranu piramide. Inace, sama plaza ispod mosta je bila savrsena i bez bilo kakve gradnje. Ivice na sve strane, stepenice svih velicina, benkovi raznih velicina, sestougaona piramida opasana ivicama na vrhu. BOMBA.
Iz nepouzdanih izvora sam doznao da je na piramidi trebao da se nalazi nekakav spomenik i da joj je to bila originalna namera. Zasto nije i sta li je stvano trebalo da predstavlja stvarno ne znam ...

Michael Macrodit.Ollie na raged benku.foto.Milan Radojcic

Posle perioda stagnacije od jedno X godina ideja o betoniranju gazelle opet se rodila u kakvim takvim glavama vozaca. To jest, krenuli smo medjusobno da kenjamo kako bi bilo ludilo da se ovo izbetonira, gledali mesto i fantazirali: "U, tebra, reci ovde jedan kvoter, da, tebra, ludilo, reci ovde benk. da da. ko ce da ide po pivo ? a daleko je radnja brate ...
Sledece gradjenje se desilo, ja bih rekao 2013.Tada je Slavisa Z. lokalni blejder u tom trenutku na vrhu "ekstremne scene" u Beogradu zapoceo gradnju. Takodje organizator takmicenja Winner of Belgrade koje ce sledece dve godine biti bash ovde.
Tada su izbetonirane tri strane piramide koje su do tad bile od kaldrme, totalni raged, napravljena ivica "na dole", postavljen veliki rejl i jedna ivica sa blagim benkom. U to vreme Convers je sponzorisao nekolicinu skejtera i bio je jak na sceni, a dali je finansirao gazellu, meni je nepoznato. Takodje je imao i neki projekat "fix your spot" gde su sponzorisali popravljanje spotova, dali je i to dotaklo GZL nesam shkolovala, ali znam da je po zavrshetku tog Slavisinog gradjenja na mestu izreklamiran convers i sprejom na piramidi nacrtan logo...

fotka sa reke. par chobana galantnim potezima nanosi betonsku zavesu preko kaldrmisanog benka 


              
Danilo glajding slading the rejl




Notis Angelis foto.LAN


Tako je gazelica krenula da se sredjuje. Sledece godine je krenulo ludilo zezanje. Opet pred Winner of Belgrade je krenulo neko nabudzivanje. Sandji i Toda su upali u totalni fazon.
Priblizavam se spotu imam sta da vidim, razmishljam jel ovi ludaci prave utvdjenje, dvorac, sta koji mandrak, Likovi podizu zid, ujedno meni i najdrazi obstikl. Dobri stari wallride .
Sa druge strane pored ivice budzi se josh jedan flatrail i stavlja se metalni L profil na ivicu. Betonira se lep zalet na rejl i ivicu. Zavrshimo polako wallride i ostavimo da se sushi.
Sta sa ostatkom cementa ? Aj napravimo sisu, neko rece. Ne znam sta mi bi uputim se ka reci i krenem da njushkam i trazim materijal, ugledam ogromnu gumetinu i kao divljaci skocimo i izvucemo je iz reke, napunimo shutom i kamenjem (inace shine od voza su na 3 metra od piramide tako da je shuta, sitnog i krupnog kamenja bilo na pretek, a na 5 minuta od spota je bila nekakva ciglana odakle smo dovlacili fin pesak, cak su nam davali i lopate i kolica JBT). Lepo smo iskoristili ostali cement i napravili jednu strmu i zajebanu sisu .






SAN DJI

Brod u pozadini slike se zove "Dragor", iz 1928, ima ogromnu istorijsku vrednost. Sa njim je kraljica Marija dosla iz Rumunije u Jugoslaviju. Jahtu je koristila cela kraljevska porodica, bila je u rukama bugarskog cara Borisa, a onda su je zaplenili nemci. Posle rata dopremljena je u Beograd, sredjena za 2 godine pa ju je koristio Tito. Brod ima 700 kvadrata, imao je 3 salona, 2 apartmana i 18 dvokrevetnih soba. Poslednji vlasnik je izvadio upotrebljivu parnu mashinu da bi dobio na prostoru. Sad trune ispod mosta jer je potpuno izgoreo 2007. za vreme snimanja filma "Na lepom plavom Dunavu". Cigani su poskidali vrata i prozore, isekli odzak, poskidali tockove kao sto su sa gazele krali rejlove i metale.
Od nekadashnjeg istorijskog bisera ostalo je ruglo ispred koga SANDJI RADI FIBL .

Nepoznata pijanica XXX


Sisa je bila neverovatna, gledati ljude, mislim na neskejtere civile, kako u prolazu bulje u tu betonsku izbocinu i pitaju se cemu sluzi? Ko ju je napravio, zasto?
Eto, to je bilo poslednje izgradjeno.
Sledece godine, to jest ove 2016, Gazzela nestaje. Beogradski oci odlucili su da promene lice obale Save i da, od za mene jednog raja, naprave setaliste "nalik na ostale velike evropske gradove, da modernizuju staru rivu i naprave novu i bolju, ociste ceo jedan zapushteni deo grada" tj. da naprave trzni centar ili neko sranje.
Zadnje desavanje je bio seshn gde smo pravili KOTLIC.





Jedna epoha je gotova, gazelle vishe nema. Falice nam najbolja piramida na svetu, reka i sve sto je ishlo uz ovo misticno mesto..


Rest In Power gazzela.Vreme je za novo mesto, novu budzilicu, a za gazelu cemo nazdraviti.


evo linkova sa futidzima :

https://www.youtube.com/watch?v=F1iYMCCg4NU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=NwQ0xeddzf8

https://www.youtube.com/watch?v=cp5Y1Q0wVpc


































No comments:

Post a Comment